LIFE
 

25 de ani de proiecte LIFE

By 4 iunie 2017 No Comments
 
 

Din 1992 pana acum, LIFE a co-finantat peste 4.000 de proiecte pe teritoriul UE, cu o contributie de peste 3 miliarde de euro, pentru protectia mediului.
In 2012, FCC a accesat o finantare Life de la Comisia Europeana si a inceput proiectul “Restaurarea ecologica a padurilor si a habitatelor acvatice din valea superioara a Dambovitei, Muntii Fagaras” LIFE11/NAT/RO/823
Ne-am dorit sa protejam ce a mai ramas din zonele salbatice si padurile virgine in Valea Dambovitei, sa refacem prin replantare zone taiate la ras si neregenerate, pentru a restabili ecosistemul natural, sa reintroducem aninii acolo unde au fost distruse galeriile ripariene, de-a lungul cursurilor de apa, sa controlam eroziunea pe zonele cu ravene, sa reintoarcem la compozitia naturala monoculturile de molid si sa refacem diguri pe cursurile de apa, astfel incat sa facilitam migratia pestilor in amonte.
Lunile mai si iunie sunt dedicate sarbatoririi a 25 de ani de proiecte LIFE.
Saptamana aceasta echipa noastra a fost prezenta la Caravana Life organizata de Ministerul Mediului, la Aula Universitatii Transilvania Brasov, unde, impreuna cu alte asociatii si autoritati, am prezentat rezultatele noastre auditoriului format din: Ministerul Mediului, Agentii pentru protectia Mediului, Garzi de Mediu, Jandarmerii montane si alti invitati. Vizitele pe teren au fost la fel de interesante si am fost bucurosi sa aratam oaspetilor o parte din actiunile implementate in toti acesti ani.
Rezultate:
293 ha paduri virgine si cvasi-virgine identificate si introduce in Catalogul national al padurilor virgine si cvasi-vrgine
400 ha de teren taiat la ras reimpadurit
1.200.000 puieti replantati
3 pepiniere amenajate
17.000 m santuri de eroziune acoperite si reimpadurite
210 ha monoculturi de molid in proces de conversie catre padure naturala
23 km albie rau restaurate
Initiere actiuni de facilitare a migratiei pestilor
Finantarea proiectului:
• Comisia Europeana: 2,917,624 € (50%)
• FCC si parteneri proiectului: 2,917,624 € (50%)
Iar proiectul continua pana in iunie 2018. Urati-ne spor, sa finalizam cu succes toate actiunile pe care ni le-am propus!