Centrul de vizitare Casa Zimbrului

Bine ai venit!

Pătrunde în lumea fascinantă a zimbrului

Zimbrul este cel mai mare mamifer terestru din Europa, iar rolul său în natură este pe măsură. El creează spații deschise în pădure, gestionează vegetația prin pășunat, transportă semințe și susține alte specii să se dezvolte, creându-le prin activitatea sa un mediu potrivit. Totodată zimbrul este o atracție turistică importantă pentru zonele în care aceștia au fost reintroduși, generând venituri pentru comunitățile locale.

La Centrul de Vizitare Casa Zimbrului poți descoperi în detaliu viața și istoria uimitoare a acestui animal maiestuos.

Vânați până la extincție în trecut, zimbrii au lipsit din Munții Făgăraș timp de aproape 200 de ani. Fundația Conservation Carpathia i-a reintrodus în zonă și îi monitorizează pentru a se asigura că revenirea lor e un succes.

Centrul de vizitare dedicat zimbrului se află în satul Voinești, comuna Lerești, județul Argeș. Informațiile sunt prezentate sub forma unor instalații interactive, atractive pentru toate vârstele. Pe parcursul vizitei poți afla:

  • Cum contribuie zimbrul la menținerea și creșterea biodiversității;
  • Cu ce se hrănește;
  • În ce relație se află cu alte specii;
  • Cum a devenit un simbol de mândrie națională;
  • Unde poate fi întâlnit în România, dar și în alte țări europene;

… și multe alte curiozități.

Centrul a fost construit cu grijă și respect pentru natură de către Fundația Conservation Carpathia, cu sprijinul Comisiei Europene prin programul LIFE+ și al Fundației Arcadia. Este al doilea dintr-o rețea de centre de vizitare pe care Fundația Conservation Carpathia o construiește în comunitățile din jurul Munților Făgăraș. Dezvoltăm infrastructura de vizitare a viitorului Parc Național Munții Făgăraș și încurajăm vizitatorii să contribuie la protejarea naturii.

CONSTRUCȚIA CENTRULUI

Arhitectura centrului este inspirată din stilul tradițional al satului de munte. La exterior, proporția clădirii, acoperișul și detaliile ornamentale respectă tradiția zonei. La interior, estetica și tehnologia modernă transmit informații despre natură într-un mod atractiv. Astfel Centrul de Vizitare Casa Zimbrului contribuie la conservarea identității culturale a comunei și se integrează armonios în peisaj.

Vizitatorii expoziției principale parcurg un traseu interactiv prin care descoperă treptat lumea fascinantă a zimbrului, punctul culminant fiind chiar „întâlnirea” cu un exemplar în mărime naturală. Mansarda găzduiește activități educative și proiecții de filme.

  • Centrul este dotat cu panouri fotovoltaice și folosește energie verde;
  • Procesul de construire a sprijinit economia locală prin utilizarea materialelor și a forței de muncă din zonă;
  • Acoperișul este realizat din șiță prelucrată manual în atelierele din comunitate.

PROGRAM DE VIZITARE ŞI ADRESĂ

Centrul de Vizitare Casa Zimbrului

Str. Teracota – DJ734 148, sat Voinești
comuna Lerești, jud. Argeș
cod poștal 117 432

Pentru a ajunge mai ușor caută pe GPS Centrul de Vizitare Casa Zimbrului sau accesează link-ul de aici: https://maps.app.goo.gl/PJtAUZBw9seHMsut6

Marți – Vineri 

09:00 – 12:00

14:00 – 18:00

Sâmbătă – Duminică

10:00 – 13:00

14:00 – 18:00

Luni

Închis

Poți parca în față la Căminul Cultural, la strada principală, peste drum de intersecția DJ 734 cu strada Teracota. De acolo ai de mers pe jos 3 minute până la Centru.

CE POȚI FACE ÎN MUNȚII FĂGĂRAȘ

Munții Făgăraș încă mai păstrează peisaje neatinse, trasee montane provocatoare pentru explorare, specii de plante demult dispărute din alte zone ale Europei. Pădurile naturale, care acoperă aproape 65% din Munții Făgăraș, reprezintă un paradis pentru râs, urs, lup, zimbru, castor, capră neagră, cerb, căprior, mistreț, bursuc, vulpe. Aici poți observa și numeroase specii de păsări.

La poalele Munților Făgăraș, satele se așază ca un șirag de mărgele, rânduite frumos. Oamenii gospodari păstrează încă ritmul naturii, care îi ghidează în muncile de peste an. Oieritul este una dintre cele mai vechi activități umane din aceste locuri, iar tradiția transhumanței este respectată de ciobanii care încă urcă cu oile spre cele mai înalte culmi ale muntelui.

Ai multe opțiuni de petrecere a timpului în zonă:

  • Ture de observare și înțelegere a naturii (poți apela la un ghid local, te poți caza într-un observator de animale sălbatice);
  • Drumeții pe traseele montane;
  • Gustă rețetele din zonă la un punct gastronomic local;
  • Pentru o experiență culturală, cazează-te la una dintre pensiunile și casele de oaspeți din jurul Munților Făgăraș;
  • Poți opri la centrele de vizitare dezvoltate de Fundația Conservation Carpathia în jurul Munților Făgăraș: Centrul de Vizitare Casa Castorului, Centrul de Vizitare Casa Zimbrului, inaugurat în aprilie 2025.
  • Poți lua pentru acasă produse realizate în zonă, astfel încât să contribui la dezvoltarea producătorilor locali.

CINCI LUCRURI MAI PUȚIN CUNOSCUTE DESPRE ZIMBRU

  • Este cel mai mare mamifer terestru din Europa: un adult poate cântări până la 920 kg.
  • În ciuda mărimii lui, este un animal rapid, care poate alerga cu până la 40 de km la oră.
  • Specie erbivoră, mănâncă iarbă, scoarță, ghinde, licheni și arbuști. Un adult poate consuma între 30 și 50 de kg de hrană pe zi.
  • Poate contribui la fertilizarea solului și chiar la regenerarea pădurii prin transportul semințelor prin blană sau fecale.
  • Față de bizon, care este originar din America de Nord, zimbrul european este mai înalt, are picioare mai lungi, părul de pe corp mai scurt, iar cel de pe coadă mai des.
SHARE EMAIL THIS ARTICLE

ABONEAZĂ-TE LA RAPOARTELE NOASTRE LUNARE

Înscrie-te pentru a primi pe e-mail cele mai recente știri din teren.

Am citit și sunt de acord cu Termenii de utilizare și Politica de confidențialitate a Fundației Conservation Carpathia.