Centrul de vizitare Casa Castorului

Bine ai venit!

Descoperă viața castorului, unul dintre cei mai ingenioși locuitori ai naturii!

Talentul ingineresc al castorului ne-a inspirat să organizăm toate informațiile despre lumea sa într-o expoziție interactivă, interesantă pentru orice vârstă. Veți înțelege cât de importanți sunt castorii pentru echilibrul ecologic și de ce revenirea lor în zona de sud-est a Munților Făgăraș e prilej de bucurie.

Amplasat pe Culoarul Bran-Rucăr, într-o zonă unde munții deschid privitorului peisaje fascinante, Centrul de vizitare este un popas care ajută călătorii să descopere natura deosebită a zonei, dar și acest animal remarcabil, castorul. Centrul de vizitare Casa Castorului este și un punct de atracție pentru cei care aleg să-și petreacă vacanțele la pensiunile din zonă, contribuind la dezvoltarea sustenabilă a comunității.

Centrul a fost construit cu grijă și respect pentru natură de către Fundația Conservation Carpathia, cu sprijinul Comisiei Europene prin programul LIFE+ și al Fundației Arcadia. Este primul dintr-o rețea de centre de vizitare pe care Fundația Conservation Carpathia o construiește în comunitățile din jurul Munților Făgăraș. Astfel dezvoltăm infrastructura de vizitare a viitorului Parc Național Munții Făgăraș și încurajăm vizitatorii să contribuie la protejarea naturii.

SHARE EMAIL THIS ARTICLE

CONSTRUCȚIA CENTRULUI

Centrul se integrează în arhitectura satelor românești de munte, fiind un pol pentru eco-turism și dezvoltare locală sustenabilă. Arhitectura este una complexă și oferă vizitatorului încă din primele momente o perspectivă asupra culturii locului, dar și o idee despre spațiul de locuit al castorului. Astfel, vizita începe cu un popas într-un adăpost de castor, o construcție care imită „casa” pe care acesta o construiește în natură. Interiorul cuprinde o expoziție interactivă care dezvăluie vizitatorului o lume mai puțin cunoscută.

Construcția a fost realizată cu meșteri din zonă, din materiale sustenabile.

  • Acoperișul este din șiță tradițională, realizată în Rucăr;
  • Centrul este dotat cu panouri fotovoltaice și folosește energie verde;
  • La realizarea construcției s-au folosit materiale naturale, produse local: grinzi de molid, uși și ferestre din lemn tratat cu uleiuri ecologice, realizate la un atelier local;
  • Centrul este dispus pe o suprafață de 167 mp, spațiul util fiind de 59 mp;
  • Procesul de construire a sprijinit economia locală și a avut un impact minim asupra naturii.

PROGRAM DE VIZITARE, ADRESĂ

Vă așteptăm la Centrul de Vizitare în intervalele de mai jos.

Marți – Vineri
09:00 – 12:00, 14:00 – 18:00

Sâmbătă – Duminică
10:00 – 13:00, 14:00 – 18:00

Luni
Închis

Adresa
Comuna Rucăr, 117630
Șoseaua E574 nr.124

Locurile de parcare sunt limitate, iar drumul național nu permite parcarea în apropiere. Recomandăm să parcați la parcul Podișor, aflat la o distanță de 1300 m, și să vă deplasați pe jos.

CE POȚI FACE ÎN MUNȚII FĂGĂRAȘ

Munții Făgăraș încă mai păstrează peisaje neatinse, trasee montane provocatoare pentru explorare, specii de plante demult dispărute din alte zone ale Europei. Pădurile naturale, care acoperă aproape 65% din Munții Făgăraș, reprezintă un paradis pentru râs, urs, lup, zimbru, castor, capră neagră, cerb, căprior, mistreț, bursuc, vulpe. Numeroase specii de păsări pot fi observate aici.

La poalele Munților Făgăraș, satele se așază ca un șirag de mărgele, rânduite frumos. Oamenii gospodari păstrează încă ritmul naturii, care îi ghidează în muncile de peste an. Oieritul este una dintre cele mai vechi activități umane din aceste locuri, iar tradiția transhumanței este respectată de ciobanii care încă urcă cu oile spre cele mai înalte culmi ale muntelui.

Ce puteți face în această zonă:

  • Ture de observare și înțelegere a naturii (poți apela la un ghid local, te poți caza într-un observator de animale sălbatice)
  • Drumeții pe rețeaua de trasee montane din zonă
  • Gustați mâncarea din zonă la un punct gastronomic local
  • Să trăiți o experiență culturală la una dintre pensiunile și casele de oaspeți din jurul Munților Făgăraș
  • Puteți opri la centrele de vizitare dezvoltate de Fundația Conservation Carpathia în jurul Munților Făgăraș: Centrul de Vizitare Casa Castorului, deschis din iulie 2024, Centrul de Vizitare Casa Zimbrului, planificat a fi deschis la finalul anului 2024. Fundația își propune să dezvolte o rețea de centre de vizitare, astfel încât să creeze atracții pentru turiști. Astfel natura devine un motor pentru dezvoltarea locală, care aduce beneficii comunităților locale.
  • Puteți lua pentru acasă produse realizate în zonă, astfel încât să contribuiți la dezvoltarea locală. Roadele Munților (www.roadelemuntilor.ro) a adus împreună producători locali și le susține dezvoltarea prin comercializarea produselor autentice, create cu multă responsabilitate.

CINCI LUCRURI PE CARE NU LE ȘTIAI DESPRE CASTOR

  • Castorul este vegetarian, nu mănâncă niciun alt animal, doar arbori de esență moale cu regenerare rapidă – în special plop și salcie.
  • Este cel mai mare mamifer semiacvatic din Europa și al doilea cel mai mare rozător din lume, după capibara.
  • Ochii castorului au o a treia pleoapă, sub forma unei membrane transparente, care îi ajută să vadă sub apă.
  • Poți aprecia vârsta unui castor după poziția lui în apă. Castorii adulți își țin doar capul la suprafață, restul corpului fiind scufundat.
  • Castorul este generos cu alte specii mai mici, precum șoareci sau chițcani, pe care îi lasă în timpul iernii să se adăpostească în casa lui.

ABONEAZĂ-TE LA RAPOARTELE NOASTRE LUNARE

Înscrie-te pentru a primi pe e-mail cele mai recente știri din teren.

Am citit și sunt de acord cu Termenii de utilizare și Politica de confidențialitate a Fundației Conservation Carpathia.