ȘTIRI
 

Fundația Conservation Carpathia reînnoiește angajamentul pentru natură și oameni printr-o nouă identitate vizuală

By 22 ianuarie 2024 No Comments
 
 

Fundația Conservation Carpathia își reafirmă angajamentul ținut timp de 14 ani față de natura și comunitățile Munților Făgăraș printr-o nouă identitate vizuală. Noul mesaj din identitatea vizuală, „Pentru Natură și Oameni”, reflectă valorile fudamentale ale Fundației și exprimă și mai clar dorința de a construi un viitor durabil în Munții Făgăraș, în care echilibrul dintre om și natură este esențial.

Povestea conservării din Munții Făgăraș scrisă de Fundația Conservation Carpathia continuă și adaugă un nou capitol spre o mai bună integrare a viziunii holistice asupra naturii și a oamenilor, inclusiv la nivelul imaginii de brand. „Pentru Natură și Oameni” este semnătura și promisiunea fundației, slogan care esențializează activitățile și viziunea echipei Fundației Conservation Carpathia.

Activitatea Fundației este structurată în jurul a 5 piloni care au în centru conservarea și refacerea ecosistemelor naturale din Munții Făgăraș, conservarea faunei și gestionarea conflictelor cu animalele sălbatice în sudul Munților Făgăraș, dezvoltarea de mecanisme și proiecte pentru comunități, crearea unei economii verzi.

Fundația Conservațion Carpathia crede în potențialul oamenilor din jurul Munților Făgăraș de a folosi conservarea naturii în beneficiul generațiilor viitoare și susține crearea unei economii prospere, bazată pe resursele oferite de natură, dar care nu pune presiune negativă asupra acesteia.

Parteneriat pentru Natură și Oameni în Munții Făgăraș

Afaceri verzi

De la înființare și până astăzi, Fundația Conservation Carpathia susține dezvoltarea comunităților locale și aduce beneficii concrete în zona Munților Făgăraș, prin susținerea ideilor de afaceri care își propun să sprijine conservarea naturii, să genereze profit pe termen lung pentru localnici și să contribuie financiar la gestionarea zonelor naturale valoroase de aici.

Food Hub-ul Roadele Munților creat în anul 2021 este un model de afacere verde gândit pentru a susține și a promova micii producători locali din vecinătatea Munților Făgăraș. Produsele promovate prin food hub spun povestea micilor producători locali care duc mai departe tradiția, rețetele simple și curate și pun în valoare tot ceea ce oferă natura mai bun. De asemenea, antreprenorii din comunitățile locale sunt ajutați prin programul de consultanță gratuită al Fundației în procesul de autorizare a Punctelor Gastronomice Locale.

Programe de educație și sport

Fundația Conservation Carpathia investește în educație prin programe pentru copii, în proiecte culturale și sportive: activități de educație despre natură pentru copiii din comunitățile locale în Centrul de Activități și Explorarea Naturii Richita. În sprijinul dezvoltării copiilor și a tinerilor, fundația mai derulează programul „Junior Ranger”, un program de tenis de masă în școli, organizează excursii în parcuri partenere din țară și din străinătate și oferă burse copiilor merituoși din nordul Munților Făgăraș. Organizația mai sprijină echipa de fotbal Zimbrii Lerești, un model de integrare a unei valori naturale, cum este zimbrul care a revenit în zonă prin eforturile Fundației.

Granturi

Grupurile de inițiativă și ONG-urile din zona de Nord a Munților Făgăraș, care vor să aducă schimbare în comunitățile lor pot să acceseze și granturile pentru comunități, program implementat în Țara Făgărașului de Fundația Comunitară Țara Făgărașului (FCTF).

Cultura și natura comunităților

Fundația duce mai departe misiunea de a pune în valoare frumusețea, valorile și tradițiile locale din vecinătatea Munților Făgăraș prin evenimente naționale organizate în parteneriat cu comunitățile locale: „Făgăraș Fest”, „Cobor între Stejari”, „Carpathia Bike Tour”. Fundația susține, în același timp, evenimentele locale organizate de comunități: „Răvășitul Oilor” de la Runcu, „Festivalul Covrigului cu Ou” de la Lerești și „Muscel Brunch Rucăr”.

Infrastructura de vizitare este esențială pentru a pune în valoare natura uimitoare a Munților Făgăraș și a satelor din împrejurimi. Fundația Conservation Carpathia se implică în refacerea refugiilor montane din Munții Făgăraș, creează o rețea de observatoare a faunei sălbatice, formează ghizi specializați pentru natură în Academia de Ghizi Travel Carpathia și construiește o destinație de ecoturism în zona Munților Făgăraș.

Din 2022, Fundația Conservation Carpathia pune pe harta turistică a lumii comuna Nucșoara, din județul Argeș, alături de o valoare naturală a locului, fagii seculari, printr-un proiect inedit „Pădurea cu povești nemuritoare”.

Misiunea Fundației Conservation Carpathia este de a crea un Parc Național în Munții Făgăraș, iar un proiect atât de ambițios se poate realiza doar împreună și cu acordul oamenilor din comunități, de aceea Fundația dă voce și sprijină inițiativele venite din partea acestora.

Fundația Conservation Carpathia susține punctual nevoile comunităților locale, a furnizat lemn de foc pentru categoriile defavorizate, a sprijinit construcția unui dispensar în comuna Moroieni, a derulat campanii precum „Hrană pentru bunicii din sud-estul Munților Făgăraș” și programe sociale pentru comunitățile defavorizate colaborând cu Asociația Casa Bună.