ȘTIRI
 

Primele activități de reconstrucție ecologică în cadrul proiectului SUPERB

By 19 decembrie 2022 No Comments
 
 

Peste șapte mii de puieți au fost plantați pe Valea Superioară a Dâmboviței, în această toamnă, în cadrul proiectului SUPERB (Systemic solutions for upscaling of urgent ecosystem restoration for forest-related biodiversity and ecosystem services), cel mai mare proiect transfrontalier de refacere a peisajelor forestiere din Europa. În această zonă readucem treptat pădurea naturală de amestec, care a existat aici până în anii ’50, prin acțiuni de reconstrucție ecologică, pe locul unei monoculturi de molid.

Monoculturile artificiale de molid au o diversitate redusă a speciilor de plante şi animale, sunt mai fragile în fața furtunilor, zăpezilor şi calamităților cauzate de insecte și influențează negativ structura și aciditatea solului.

„Până în anii ’50 aici creștea o pădure naturală, de tip  făget, care avea și brazi, fagi și paltini. După ce a fost exploatată, pădurea a fost înlocuită cu o monocultură artificială de molid, din considerente pur economice. Prin acțiunile de reconstrucție ecologică facilităm sau imităm procesele naturale, pe cât posibil, și avem în vedere efectele viitoare ale schimbărilor climatice.  Creăm ochiuri de lumină și plantăm în ele specii de foioase, pentru a readuce pădurea naturală de amestec, puternică și cu un grad mare de biodiversitate. Revenirea treptată a pădurii naturale pe locul monoculturii de molid se face progresiv, și este un proces de durată, în câteva etape succesive, care pot să dureze și douăzeci de ani.”, a declarat Mihai Zotta, director de conservare al Fundației Conservation Carpathia.

Acțiunile de reconstrucție ecologică vor conduce la refacerea treptată a pădurii de amestec, specifică acestei zone, fără să afecteze echilibrul natural al arealului. Procesul implică spațierea speciilor de arbori de foioase (fag, paltin de munte, scoruș, ulm de munte), prin extragerea arborilor de molid din jurul lor sau prin crearea de ochiuri în pădurea deasă de molid, pentru a lumina interiorul acestor păduri și pentru a crea spațiu pentru regenerarea naturală și pentru plantarea de puieți.

În cadrul plantărilor s-au folosit puieți de fag, paltin de munte, scoruș, brad, ulm de munte, crescuți în pepinierele Fundației Conservation Carpathia, fără a se utiliza tratamente chimice. Sursele de semințe au fost, de asemenea, alese cu grijă și sunt în principal locale.

Semințele de paltin de munte, fag, ulm de munte și scoruș au fost colectate în urmă cu 3 ani din pădurile din jur, iar semințele de brad au fost achiziționate în urmă cu 6 ani de la o sursă de semințe certificată, aflată în apropiere, crescute în condiții montane similare.

SUPERB implică peste 100 de organizații de știință și practică forestieră din 20 de țări diferite, iar proiectul include 12 arii demonstrative din Europa. În România, aria demonstrativă se află în estul Munților Făgăraș, în proprietățile forestiere deținute de Fundația Conservation Carpathia, iar proiectul este implementat și în colaborare cu Alianța pentru Bioeconomie Circulară (The Circular Bioeconomy Alliance), înființată de Majestatea Sa Regele Charles al III-lea.

Proiectul SUPERB (Systemic solutions for upscaling of urgent ecosystem restoration for forest-related biodiversity and ecosystem services) are ca scop principal promovarea activităților de reconstrucție ecologică a ecosistemelor forestiere, în beneficiul biodiversității și a funcționalității depline a serviciilor ecosistemice. Acesta își propune ca orice proprietar european sau administrator de pădure să poată avea un ghid de bune practici pe care să le aplice atunci când își propune să facă reconstrucție ecologică pe proprietățile sale, să aibă acces la o rețea de consultanți pe acest subiect și să identifice sursele de finanțare pentru astfel de lucrări.

 

Mai multe detalii AICI.

SUPERB este un proiect Horizon 2020, finanțat de UE, cu o durată de patru ani, cu 36 de parteneri de proiect și peste 90 de parteneri asociați. Mai multe informații: https://efi.int/news/superb-promote-forest-restoration-and-adaptation-across-europe-2021-12-01