Despre Festival

Munții Făgăraș

Munții Făgăraș sunt pitorești și sălbatici, nefragmentați de așezările umane, care se află la poale, de jur împrejurul acestora. împodobiți cu păduri naturale, râuri neîmblânzite, a căror curs încă modelează văile, urși, lupi și râsi, încă frecvent observați în mediul lor natural și mii de specii de plante, multe dintre ele endemice în regiune.

Un tehnician priceput a creat totul, opere de artă mai ușor sau mai complicat de descifrat, iar noi ne-am gândit să construim un Festival în jurul acestui decor natural.

Un Festival deschis, generos, mixând nume prestigioase ieșite din avangarda naturii: patrimoniul verde, biodiversitatea, fauna sălbatică, autenticitatea culturii noastre locale.
Avem o moștenire naturală unică în Europa și acces nelimitat la ea. O vom celebra în fiecare an la Făgăraș Fest. Cu respect, cu responsabilitate, în armonie cu ceea ce ne înconjoară, adaptând tonul și muzica la adevărată încântare oferită de Natură.

Un Festival al Munților Făgăraș

Făgăraș Fest este un festival comunitar sustenabil, fără scop patrimonial, o experiență inedită în România, rezultatul unei bunei colaborări între două organizații de mediu și comunitatea locală, o invitație pentru a aduce oamenii împreună, ca susținători ai Munților Făgăraș și ai ariilor protejate din România.

Făgăraș Fest celebrează Natura și Oamenii ce trăiesc la poalele munților Făgăraș. Evenimentul face parte din inițiativa Fundației Conservation Carpathia și a ProPark – Fundația pentru Arii Protejate de a promova unicitatea și frumusețea zonelor naturale din România și de a atrage atenția asupra importanței protejării celor mai întinse păduri sălbatice de pe continent, în beneficiul oamenilor și al naturii. Dar și de a ajuta comunitățile locale să găsească soluții pentru producerea și promovarea produselor locale de calitate și păstrarea acestui peisaj rural deosebit.

Scenografia este simplă, unică în fiecare an. Am creat un eveniment cu impact minim asupra naturii și maxim asupra dezvoltării durabile a localnicilor, un amestec interesant de natură, cultură locală, activități și experiențe diferite, hrană curată și sănătoasă, stare de bine și relaxare.

Experiențe în natură

Te invităm, la înălțime, în Munții Făgăraș! Poți migra de peste tot, din orice regiune a țării, spre acești munți uimitori.

Odată ajuns la Făgăraș Fest, nu-ți rămâne decât să extragi răbdător din cutia cu experiențe: străbate cărări de munte uitate, explorează lumea carnivorelor mari, pădurea mereu schimbătoare, caută gustul bucatelor alese, prinde-te alături de cei mici în jocurile naturii, cântă, dansează desculț în iarbă, ia la pas ulițele satului, citește într-un hamac, la umbra unui arbore. Energizează-te cu o porție strașnică de aer curat, peisaje uimitoare și o atmoferă vibrantă!

Vei trăi, simultan, două roluri: acela de oaspete și partener. Prezența ta la Festival este o contribuție la bunăstarea localnicilor și la protejarea naturii. Petrecerea timpului și a vacanțelor în zona Munților Făgăraș reprezintă mici „investiții” în economia locală, ce vor începe să funcționeze și vor duce la dezvoltarea ecoturismului, în baza unor principii simple:

  • Protecția și promovarea naturii
  • Crearea unor mecanisme de ajutorare a localnicilor
  • Continuarea practicilor tradiționale, respectând principii de viață durabile
  • Încurajarea consumului de produse locale, de sezon
  • Promovarea gastronomiei locale
  • Păstrarea patrimoniului cultural
  • Mișcarea în natură
  • Protecția naturii

Făgăraș Fest: un festival comunitar responsabil

Împreună avem puterea să producem schimbarea, să trăim mai bine și frumos. Aceasta este moștenirea și contribuția pe care o putem aduce lumii întregi pentru un viitor sustenabil. Iubim natura și muncim zi de zi să o protejăm. Ne asumăm întreaga responsabilitate a organizării festivalului Făgăraș Fest în mijlocul naturii și în comunitățile locale și abordăm în mod responsabil atât planificarea, cât și organizarea evenimentului.

Fiecare litru de combustibil utilizat, fiecare grad pe un termostat, fiecare litru de apă risipită, fiecare sticlă de plastic sau doză de aluminiu aruncată sunt direct responsabile de limitarea resurselor naturale, crearea deșeurilor și inevitabil de producerea dezechilibrului în natură și afectarea sănătății noastre.

Vă rugăm să aveți în vedere două aspecte importante:

  • Respectul pentru natură
  • Respectul pentru comunitatea locală

Luați-o „slow” când sunteți aici. Împreună facem posibil un eveniment cu impact minim asupra naturii și maxim asupra dezvoltării durabile a localnicilor.

Ce este o arie protejată ?

Ariile protejate sunt zone cu valori naturale si culturale deosebite, în beneficiul oamenilor. Acestea nu sunt teritorii izolate. Ele fac parte din rețele de ecosisteme locale, regionale, europene. Contrar percepției populare, ariile protejate nu sunt teritorii interzise pentru om, in marea lor majoritate ele conservă interacțiunea responsabilă om-natură, generatoare și păstrătoare a valorilor ecologice și culturale. Fie că vorbim de o zonă dedicată protecției unor tipuri de păsări, mamifere, plante sau ecosisteme, ariile protejate sunt coloana vertebrală a procesului de conservare a naturii. Totodată, menținerea cadrului natural contribuie direct la sănătatea fizică, psihologică și spirituală a oamenilor, oferind contextul pentru dezvoltarea armonioasă a societății umane.

SHARE EMAIL THIS ARTICLE
ÎNAPOI LA FĂGĂRAȘ FEST

Parteneri & Susținători

Proiectul este implementat de Fundația Conservation Carpathia, în parteneriat cu Asociația Ocolul Silvic Carpathia, Asociația de Vânătoare Piatra Craiului Făgăraș Conservation, SC Carpathia Agro & Finance SRL, Conservation Capital Consulting Ltd., Inspectoratul de Jandarmi Județean Argeș – Basarab I și ProPark – Fundația pentru Arii Protejate, între anii 2019-2024, cu sprijin financiar din partea Comisiei Europene prin programul LIFE Nature (www.ec.europa.eu) și a Fundației Arcadia prin programul ELP (Endangered Landscapes Programme, (www.endangeredlandscapes.org). Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene.