ȘTIRI
 

Strategia Națională pentru Păduri 2030

By 22 august 2022 No Comments
 
 
Am fost prezenți la prezentarea draft-ului Strategiei Naționale pentru Păduri 2030 azi, 22 august, la Brașov, în Aula „Sergiu Chiriacescu” a Universității Transilvania, începând cu ora 11.00.
La elaborarea Strategiei Naționale Forestiere 2030, un proiect demarat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor la începutul anului 2022, au participat profesori ai Facultăţii de Silvicultură şi Exploatări Forestiere, din cadrul Universității Transilvania din Braşov, ai Facultăţii de Silvicultură din Suceava precum şi experţi independenți din sectorul forestier și experți din mediul ONG.
Viitoarele direcții strategice care sunt cuprinse în viitoarea Strategie vizează tematici precum:
✅ Trasabilitatea lemnului și prima punere pe piață;
✅ Obligații de procedură vs. obligații de rezultat în gestionarea pădurii;
✅ Manifestarea dreptului de proprietate asupra deciziei tehnice în păduri;
✅ Proceduri simplificate pentru monitorizarea proprietăților forestiere;
✅ Sistem de evaluare și compensare a serviciilor ecosistemelor;
✅ Segregarea conservării biodiversității de managementul forestier vs. integrarea conservării biodiversității în managementul forestier;
✅ Instrumente economice de sprijin pentru creșterea contribuției sectorului la economia locală;
✅ Evaluarea preliminară a pieței lemnului/balanță lemn;
✅ Identificarea celor mai bune opțiuni de selectare a speciilor forestiere pentru împădurirea terenurilor pretabile în corelare cu scenariile climatice preconizate pentru asigurarea unei adaptări cât mai bune a acestora la schimbările climatice.
Proiectul intră în dezbatere publică pentru 30 de zile. Pentru sugestii, comentarii, draftul Strategiei naționale forestiere 2030 poate fi consultat aici: https://strategieforestiera.ro/process/snp30
Experții care elaborează Strategia Națională Forestieră au avut mai multe întâlniri, în cadrul cărora am analizat provocările determinate de transpunerea în sectorul silvic din România a Strategiei Forestiere a Uniunii Europene.
Pentru mai multe informații accesați: https://www.strategieforestiera.ro
Suntem încrezători că, dacă Stategia va fi aplicată în forma dezbătută, va aduce îmbunătățiri sectorului silvic.