ȘTIRI
 

Din Munții Făgăraș la Alpin Film Festival 2021

By 13 septembrie 2021 No Comments
 
 

În perioada 7-12 septembrie a avut loc Alpin Film Festival, cel mai mare eveniment din România dedicat artei și culturii montane. Festivalul a ajuns deja la ediția a 6 a, iar noi ne-am bucurat să fim din nou partenerii acestui fenomen cultural deosebit, ce a făcut parte anul acesta din seria de evenimente a Forumului Orașelor Verzi.

Ca în fiecare an, Fundația Conservation Carpathia a fost partenerul Alpin Film Festival, primul și cel mai mare eveniment din România dedicat artei și culturii montane. Festivalul a adus la Brașov invitați din țară și din străinătate și a reunit peste 50 de filme din întreaga lume. Selecția de filme a fost inspirată de tema protecției mediului și de subiectele arzătoare ce țin de protejarea naturii și a muntelui, de promovarea locurilor frumoase pe care zona montană le oferă,  transformând ediția a #6-a a ALPIN FILM FESTIVAL într-un loc de întâlnire al celor mai frumoase povești de munte.

Munții Făgăraș nu puteau să lipsească dintre aceste povești, așa că Fundația Conservation Carpathia a fost prezentă la eveniment cu vești bune din acești munți fantastici, cu roadele munților Făgăraș, degustate la eveniment prin prezența food-hubului Roadele Munților-merinde alese din Făgăraș culese, cu imagini surprinzătoare din munca noastră de teren, cu activități și jocuri de natură pentru copii și părinți.

Am urmărit proiecțiile celor mai bune filme de munte, am participat la expoziții de fotografie, lansări de carte și conferințe cu participare internațională despre cele mai arzătoare probleme ale zonei montane în acest moment. Cel mai popular proiect artistic al momentului, documentarul România Sălbatică a fost proiectat în cadrul evenimentului și a primit premiul special al festivalului. Premiul este acordat anual documentarului care promovează cel mai bine Munții Carpați, iar anul acesta a fost oferit de Fundația Conservation Carpathia.

Dan și Cosmin au muncit 10 ani la acest documentar extraordinar, iar rezultatul este pasiune dincolo de orice limite, o muncă extraordinară, pe care eu nu am văzut-o până acum nicăieri, mai ales cu bugetul pe care ei l-au avut disponibil. Este remarcabil și ii felicit încă o dată pentru acest proiect atât de valoros pentru România.

Dacă până mai ieri cuvântul sălbatic era asociat în România cu sensul de necivilizat și avea conotația de ceva negativ, acum, după acest film, Dan Dinu și Cosmin Dumitrache au reușit să schimbe și sensul din Dicționarul Limbii Române! De acum SĂLBATIC înseamnă frumos, înseamnă ceva cu suflet, și a devenit ceva FANTASTIC! Mulțumim Dan Dinu și Cosmin Dumitrache! Felicitări România Sălbatică!”, a declarat Christoph Promberger, director executiv al Fundației Conservation Carpathia.

Peste 5000 de iubitori de munte au fost prezenți la evenimentele conexe organizate la Brașov, Predeal și Râșnov, iar alte câteva mii au urmărit transmisiunile live distribuite pe pagina de Facebook a festivalului. Felicitări organizatorilor și mulțumiri tuturor invitaților pentru prilejul de ne revedea în jurul subiectului nostru de căpătâi: muntele!

Despre Fundația Conservation Carpathia:

Proiectul Fundației Conservation Carpathia a început prioritar cu protejarea de păduri și pășuni alpine în estul Munților Făgăraș, iar din anul 2012 fundația a început să se implice și în refacerea zonelor degradate. Din anul 2009 și până astăzi, proiectul a salvat de la exploatare peste 25.400 de hectare de păduri și pășuni alpine în sud-estul Munților Carpați, unde a inițiat lucrări de reconstrucție ecologică și a stabilit măsuri de protecție atât pentru pădure, cât și pentru animalele sălbatice, toate în folosul comunităților locale. Proiectul FCC este unic în România și reprezintă una din cele mai importante inițiative de conservare din Europa. www.carpathia.org

Despre ALPIN FILM FESTIVAL: un eveniment cultural internaţional de film, carte și fotografie, care îşi propune să promoveze civilizația montană cu valorile ei patrimoniale, turistice, ecologice, economice, de educaţie şi sportive. Festivalul face parte din IAMF – International Alliance for Mountain Film, prestigioasa asociație mondială ce reunește 28 de evenimente cinematografice din 20 de țări de pe 5 continente.