ȘTIRI
 

Răvășitul oilor la Runcu, în munții Leaota

By 23 septembrie 2019 No Comments
 
 

Fundația Conservation Carpathia susține evenimentele din comunitățile locale și devoltarea durabilă a acestora. Sâmbătă, 20 septembrie, am sărbătorit alături de comunitatea din Runcu, sfârșitul anului pastoral, tradițiile locului, oamenii gospodari din comunitate, satul românesc și frumusețea naturii din jur, la Răvășitul Oilor, ediția a 28-a. Potrivit Primăriei Runcu, la eveniment au participat peste 100 de producători și meșteri locali. Produsele tradiționale care folosesc resurse din arii protejate sunt produse gustoase, sănătoase și curate, iar gestionarea adecvată a terenurilor agricole luând în considerare aspectele legate de conservarea biodiversităţii face ca acestea să devină extrem de valoroase.
Susținerea și dezvoltarea comunităților locale sunt aspecte esențiale pentru Fundația Conservation Carpathia. Nu putem vorbi de un viitor sănătos, nu putem asigura prosperitatea, siguranța și echilibrul, o calitate bună a vieții pentru oameni, având păduri și pajiști degradate, golite de biodiversitate, munți și terenuri aride. Pentru a supraviețui, puținele peisaje naturale rămase intacte trebuie să treacă proba economică. Scopul nostru este crearea unui model de dezvoltare a comunităților locale bazate pe valorile naturale deosebite și pe prezența speciilor emblematice de faună, pe valorificarea tradițiilor, a produselor locale, pe dezvoltarea serviciilor și infrastructurii de ecoturism.
Fundația Conservation Carpathia contribuie la creșterea calitătii vieții în fiecare comunitate unde își desfășoară activitatea. Generăm beneficii directe prin activitățile noastre de reîmpădurire, de reconstrucție a terenurilor degradate și totodată alocăm fonduri pentru programe în folosul comunităților de la poalele munților Făgăraș și din Munții Leaota. Avem o contributie importantă la dezvoltarea economiei și a comunității locale, fiind cel mai important angajator din zonele unde ne desfășurăm activitatea.
Anual, peste 200 de localnici beneficiază de oportunități de angajare prin intermediul proiectului Carpathia, fiind implicați în lucrările de reconstrucție ecologică a peste 700 de hectare de pădure tăiată la ras și plantarea celor 2,1 milioane de puieți la care am ajuns până acum, în activitatea din cele 7 pepiniere și în efectuarea de lucrărilor de control al eroziunii solului. Activitatea de la cele patru observatoare de animale sălbatice, parte a programului nostru de ecoturism, generează, de asemenea, beneficii economice în zonă, prin implicarea ghizilor locali, achiziționarea de produse locale din zonă și contractarea de servicii conexe.
Ne dorim o colaborare pe termen lung cu liderii comunităților, cu autoritățile locale, cu organizațiile neguvernamentale din zonă, pentru a dezvolta parteneriate si programe care să aduca beneficii reale oamenilor din zonă, care să respecte atât natura, cât și factorii interesați (locuitori, agricultori, oieri, agenți economici etc).